Merhaba

Yollarımız kesiştiğine göre siz de bakıma muhtaç bir hastanın yakınısınız. Öncelikle geçmiş olsun. Damdan düşenin halini damdan düşen bilir derler. Bizim damdan ikinci düşüşümüz.

178417183

Babam, iki seneyi aşkın bir süre evde yarı yoğun bakım şartlarında yaşadı ve maalesef onu 2011 senesinde kaybettik. Annem, 2017 Temmuz ayında talihsiz bir şekilde felç oldu. Sağ tarafını kullanamıyor, sol tarafında ciddi güç kaybı var. Konuşamıyor ve yutma güçlüğü çekiyor.

Bu süreçte yatalak hasta bakımı ile ilgili bilgiye ve hizmete ulaşmanın hiç kolay olmadığını fark ettim. Edindiğim tecrübeleri, ulaştığım bilgileri Sifabulsun.blog aracılığıyla paylaşmaya karar verdim.

Felçli Hasta Yakını Olmak

Felç hayatınızın ortasına bırakılan bir bomba gibi. Hazırlıklı olmanıza imkan yok. Bir anda hayatınızdaki biri bakıma muhtaç hale geliyor.  Ne yazık ki uzun uzun şoka girecek vaktiniz yok. Hastanızın kaybettiklerinin bir kısmını, şanslı ve azimliyseniz tamamına yakınını geri kazanmak için bir dizi kararlar almak ve uygulamak zorundasınız.

Uzmanlar inme geçirdikten sonraki ilk üç ayın çok önemli olduğunu söylüyor. Fizik tedavi ve özel bir beslenme düzeniyle, hastanın kaybettiklerini kazanması için çabalaması gerekiyor. Burada kilit sözcük “çabalamak”. Bunun için de hastanın moralini yüksek tutmak şart.

İnme Geçirmiş Hastanın Ruh Hali

Bakıma muhtaç hale gelmiş bir hastanın depresyona girme ihtimali çok yüksek. Kim onları depresyona girdiler diye suçlayabilir? Hareket edemiyor belki konuşamıyorlar bile. Hayatları üzerindeki kontrollerini kaybetmiş durumdalar.

Burada hasta yakınlarına büyük görev düşüyor. Hastanın en büyük ihtiyacı iyileşmek için umudu olduğuna inanmak ve emin ellerde olduğunu hissetmek.

tekerlekli sandalye

Durumu Kabullenmek

Hasta yakını olarak acınızın, kızgınlığınızın sizi ele geçirmesine izin vermeyin. Durumu ne kadar çabuk kabullenip aklınızı devreye sokarsanız o kadar iyi çünkü alınması gereken çok karar var. Hastanız mevcut evinde yaşamaya devam edecek mi? Bakımını kim üstlenecek? Finansal konular nasıl halledilecek? Doktorlarıyla ilişkisini, resmi işlemlerini kim takip edecek? Temel ihtiyaçları neler ve nereden temin edilirler?

Sifabulsun’da hasta yatağı seçiminden beslenme düzenine, pozisyon vermenin öneminden günlük rutin oluşturmaya kadar birçok konuda yatalak hasta bakımıyla ilgili tecrübelerimi ve araştırmalarımı paylaşacağım. Hastanızın şifa bulması dileğimle.

Beğenerek ve paylaşarak daha çok kişiye ulaşmasına yardımcı olabilirsiniz.

 

 

One Response

  1. Dilek Olcay 8 Ocak 2018

Bir Cevap Yazın

%d blogcu bunu beğendi: