Taburcu Olmadan Yapılması Gerekenler

Hastaneden çıkmadan önce yapılması gereken çok şey var. Öncelikle şartlar, bakımın bir hastabakıcı tarafından üstlenilmesini gerektiriyorsa araştırmaya hemen başlamalısın. Tüm tanıdıklarını durumdan haberdar et. En iyi hastabakıcı referanslı olandır. Hastabakıcı bulamasan bile hiç olmazsa tanıdıklarına hizmet vermiş bir aracı kurum bulmaya çalış.

Empty wheelchair pushed by nurse's hands

HASTABAKICI SEÇİMİ

Hastabakıcıdan ne beklediğin konusunda net olmalısın. Hastanın durumu konusunda bilgi verirken açık ol. Kendisi beslenemeyen, konuşamayan bir hastanın bakımı diğerlerine göre daha çok tecrübe ve dikkat gerektirir. Hastabakıcının temel işi sadece hastanın bakımı olmalı. Bakımın kolay olduğu veya evde yaşayanlarca sorumluluğun paylaşıldığı durumlarda, beklentiler farklılaşabilir. Bu durumu en baştan belirlemen doğru kişiyi bulmanı hızlandırır.

Bizim durumumuzda hastabakıcıdan tüm beklentimiz sadece annemle ilgilenmesiydi. Ama gelen hastabakıcılar ev işi yapmaya daha meyilliydiler. Sadece hasta ile ilgilenecek birini bulmaya gayret ettik.

ALINMASI GEREKENLER

Annemin doktoru, taburcu olmadan önce hasta yatağını temin etmemiz konusunda ısrarlıydı. Haklıymış. Hasta Yatağı Seçimi  ve sonra eve teslimi zaman alabiliyor. İlk bakışta rakamlar yüksek gelebilir ama hastanın iyi bakılması için iyi bir yatak şart. Alışveriş listesine yatak yarası oluşumunu engelleyen havalı yatak, yatan hastaya özel çarşaf, alez, yastık kılıfı, pozisyonlamaya yardımcı küçük yastıkları ekle. Biz seçtiğimiz yatağa uygun, hastane tipi servis masası da aldık.

Eğer hastanız yutma güçlüğü çekiyorsa güçlü bir rondo, tel süzgeç, katı meyve sıkacağına da ihtiyaç duyacaksın.

Buraya kadar saydıklarımın dışında bir de her zaman ihtiyaç duyacağınız sarf malzemeleri var. Hasta bezi, yatak koruyucu, ıslak mendil, cilt koruyucu krem, önlük, eldiven, ağız bakım seti. Yutma güçlüğü varsa beslenme şırıngası ve hap ezici.

oda

ODA SEÇİMİ VE DÜZENİ

Ferah, aydınlık, dış dünyayla iletişiminin kesilmeyeceği bir oda veya salonun bir köşesi… Seçim yaparken en önemli unsur bakımı yapacak kişinin hareket kabiliyetine izin verecek kadar geniş olması. Tekerlekli sandalye kullanılacaksa kapının genişliğine ve zeminin uygun olmasına dikkat etmelisin.

Hasta tüm gününü bu odada geçirecek. Yataktan görülen bir ağaç, gökyüzü, koşturan çocuklar veya bir kuş kendini daha iyi hissetmesine yardımcı olur.

Yatağın yakınında, bakımda kullanılan sarf malzemelerini koyabileceğin bir dolap olmalı. Eğer seyretmekten hoşlanıyorsa rahat görebileceği mesafede bir televizyon mutlaka bulunsun. (Küçük bir not. Mümkün olduğunca hastayı neşelendirecek programları tercih etmek çok önemli)

Hasta, tek başına bir hastabakıcı ile yaşayacaksa kontrol amaçlı odasına bir kamera koyabilirsin. Bu kararı en başta vermende fayda var. Gelen hastabakıcı kameranın varlığını önceden bilir ve kabul etmiş olur.

Modern insan rekabet ettiği için değil paylaşmayı bildiği için bugüne kadar yeryüzünde hayatta kalmayı başardı. Beğen ve paylaş.

Bir Cevap Yazın

%d blogcu bunu beğendi: