Yatalak Hasta İçin Evde Konforlu Bir Ortam Yaratmak

Yoğun bakım önündeki tedirgin bekleyiş, hastane odasında geçen sıkıntılı günler bitti. Nihayet eve dönüldü. Ama sorumluluklar arttı. Kaosu önlemek için programlı olma zamanı. Öncelikle hastanın sigortasının kapsamını ve haklarını öğren.

ambulans

Hasta ilerde tahlillere ihtiyaç duyacak. Yumurta kapıya dayanmadan, sağlık kabini gibi gerektiğinde kan alacak, iğne yapacak, sonda değiştirecek bir kurum yakınlarda var mı araştır. Telefonunu ve adresini kolay ulaşabilecek bir yere kaydet.

Hasta için günlük bir program oluştur. Rutin, bebek bakımında olduğu gibi hasta bakımında da en büyük yardımcıdır. Beslenme düzenini, ilaç saatlerini, günlük egzersizlerini, gerekiyorsa tansiyon, şeker ölçümlerini kaydettiğin bir defterin olsun. Bu defter sayesinde hem günlük yapılması gereken her şeyi hatırlarsın hem de hastanın gelişimini takip etmek kolaylaşır.

ECZANE

İlaç Çizelgesi

İyi bir eczane seç. İlaç programını hazırlat. Maalesef çoğu eczanede ilaçların üzerine aç/tok yazıp birkaç çizgi çekmekten başka bir şey yapmıyorlar. Muhtemelen hastanın alması gereken çok sayıda ilaç var. İlaçların, veriliş amaçlarına uygun ve birbirleriyle olumsuz reaksiyona girmeyecek şekilde düzenlenmesi gerek.

Tıbbi rapor, reçete, fatura gibi resmi evrakları bir dosyada topla. Mümkünse tıbbi işlerin takibini bir kişi üstlensin. Doktorlarla ve diğer sağlık personelleriyle, birden fazla kişi görüşme yaptığında iletişim kopuklukları, önemli detaylarda atlama yaşanabilir.

yoğurt

Beslenme Düzeni

Anneme, doktoru mama ve glutamine yazmıştı. Aynen babamda yaşadığımız gibi bünyesi bunları kabul etmedi. Bu nedenle evde yaptığımız yemekler, ev yoğurdu, kemik suyu ve meyve ile besleniyor. Mama devlet tarafından karşılandığı, içeriği daha zengin olduğu ve zamandan kazandırdığı için avantajlı. Biz defalarca, farklı dozlar ve sıklıklarla denedik ama sonuç olumsuz oldu.

Ağustos 2017’de bir ay için verilen mama ve glutaminin piyasa değeri 5000 TL’ye yakındı. Biz bunun ancak onda birini kullandık. Geri kalanını ihtiyaç duyanlar olabilir diye hastaneye verdik. Keşke sağlık sistemimiz bu israfa bir çözüm bulsa. Daha az miktar mama ve besin takviyesi, hastanın bünyesinin kabul edip etmeyeceğini anlamak ve uygun miktarı belirlemek için deneme amaçlı reçetelense.

Yardım İste

İlk günler, özellikle hastaya bir hastabakıcı bakacaksa düzen oturana kadar biraz sabra ihtiyacın olacak. Durum hasta, hasta yakını, hasta bakıcı, herkes için zor. Ama unutmayın ki en zor durumda olan hasta. Onun şu an şefkate ve morale ihtiyacı var. İlaç saati kayabilir, bakımı istediğin gibi sorunsuz gitmeyebilir, hasta bakıcının eli ayağına dolanabilir, yedek son çarşaf daha yatağa serer sermez kirlenebilir, mevcut kıyafetlerin hiçbirini kullanamayacağınızı anlayabilirsiniz hatta hastabakıcı çekip gidebilir ya da sen gitmesini isteyebilirsin. Sakin olmak zorundasın! Biraz zamanla her şey yoluna girer. Paniklediğini hissedersen bir köşeye çekil, yavaşça ve uzun derin nefesler al ve ver. İşe yarar.

Akrabalarının, komşularının, arkadaşlarınızın yardım tekliflerini hemen kabul et. Hatta gerekirse sen yardım iste. Senin kendine ve muhtemelen başkalarına karşı da sorumlulukların var. Bakıma muhtaç hastanın tüm sorumluluğunu üstlenmeye kalkışırsan ruhen ve fiziken bu yükü uzun süre taşımakta zorlanırsın. Sabrın azaldığı için hastaya karşı öfke duymaya başlayabilirsin. Hastanızın iyiliği için sorumluluğu yakınlarla paylaşın. Kurtarıcı rolüne girersen, sonunda kurbana dönersin.

Modern insan rekabet ettiği için değil paylaşmayı bildiği için bugüne kadar yeryüzünde hayatta kalmayı başardı. Beğen ve paylaş.

No Responses

  1. Pingback: Hasta Yatağı Seçimi – Şifabulsun 7 Mayıs 2018

Bir Cevap Yazın

%d blogcu bunu beğendi: