Baş Ağrısını Arttıran 6 Besin

Çok güzel bir güne uyanmışsınız. Güneş parlıyor, kuşlar cıvıldıyor. Harika bir gün olabilecekken aniden gelen keskin bir baş ağrısı… Yine mi gününüz zehir olacak?

başağrısı4

Artık bu baş ağrılarına dur demenin zamanı gelmedi mi? Öyleyse size bir haberim var. Beslenmenize göz atarak baş ağrısını başlamadan önleyebilirsiniz.

1 Süt Ürünleri

Mayalanmış süt ürünleri (tüm peynir türleri ama özelikle chedar, eski kaşar gibi olgunlaştırılmış  olanlar) listemizin başında. Aynı ürün grubunda olmasına rağmen yoğurt kiminin baş ağrısını tetiklerken bazılarının baş ağrısına iyi geliyor.
Sütün az yağlı ve yağsız içilmesinin baş ağrısına daha az yol açtığı biliniyor. Peynirlerden ise krem peynir, lor peyniri, süzme peynir gibi mayalandırılmadan tüketilen peynirler yenebilir. Bu zamana kadar tereyağı yerine zeytinyağı kullanmaya başlamadıysanız zamanı gelmiş demektir.

2 Gluten

Beyaz unun zararları her yerde karşımıza çıkıyor. Makarna, pirinç benzeri tüm ürünlerde tam tahıllı olanını tercih edin. Tam tahıllı ekmekleri alırken dikkatli davranmak gerekiyor. Maalesef her kahverengi gördüğümüz ekmek sağlıklı diyemeyiz. Esmer ekmek beyaz ekmeğe göre daha maliyetli. Ucuza satılan ekmeklere şüpheyle yaklaşmakta fayda var. Aslında vaktiniz ve mutfağa ilginiz varsa ekmeğinizi kendiniz yapın. Belki biraz yorulursunuz ama hiç değilse ne yediğinizden emin olursunuz.

3 İşlenmiş Et

Sucuk, salam, sosis içerdikleri katkı maddeleri ve tyramine ile vücudumuzu zorlayan gıdalar. Ayda yılda bir tükettiğinizde sorun olmayabilir ama dikkat edin nadiren tüketmeniz gereken besinlerin hepsini aynı gün tüketirseniz baş ağrısı kaçınılmaz hale gelir.

Kırmızı etin niteliğinin, ömrünü uzatmak veya tadını değiştirmek için tütsülenerek, kurutularak ya da tuz ve koruyucu maddeler eklenerek değiştirildiğini unutmayın. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre bu eklenen maddeler, baş ağrısını tetiklemekle kalmıyor kansere de davetiye çıkarıyor.

salam

4 Tuzlu Gıdalar

Tuzlu gıda tüketimi baş ağrısı sebeplerinden biridir. Fazla tuz tüketimi  ile  böbrekleriniz bu tuzu kontrol edemez ve tuzun bir kısmı kana karışabilir. Tuz oranının kandaki fazlalığı neticesinde kana, tuzla birlikte su da karışır. Sonuç olarak kan hacmi artar ve kan basıncı yani tansiyon yükselmesi ile baş ağrınız başlar.

İngiltere’de yapılan bir araştırma, günlük tuz tüketimini üçte bir oranına indiren kişilerin, baş ağrısı çekme risklerinin yüzde 30 azaldığını gösteriyor. Günlük tuz tüketiminizi yarım çay kaşığına indirmeniz sadece baş ağrılarından değil vücudunuzdaki ödemlerden de kurtulmanıza yardımcı olacaktır.

İş sadece yemeklere eklediğiniz tuz miktarının azaltmakla bitmiyor. Ekmek, peynir, turşu, konserve gibi yoğun tuz içeren besinleri tüketmeden önce bir kez daha düşünmeniz gerekiyor. Zeytinin faydaları saymakla bitmez. Ama fazla tuzlu ise tüketmeden önce suda bekletmelisiniz.

5 Alkol

İçerdiği etil alkol sebebiyle baş ağrısına sebep olur. İçecekseniz bira gibi etil alkol oranı az olan içkileri tercih edin. Alkol vücuttaki suyu çeker. Bol miktarda su içerek hem vücudunuzun susuz kalmasını önler hem de alkolun etkisini azaltırsınız.

Etil Alkol Oranları

Rakı    %45-50

Viski   %40

Votka %30-40

Şarap %8-15

Bira    % 4-8

Alcohol drinks on a bar

6 Şekerli Yiyecekler

Kan şekerinizde ani yükselmelere sebep olan kek, çikolata, pasta ne varsa uzak durmalısınız. Karpuz, kavun, kayısı, üzüm gibi çok şekerli meyveleri tadımlık tüketin.

Deneme yanılma yoluyla yukarıdaki listelediklerimizden neyin veya nelerin baş ağrınızı tetiklediğini bulabilirsiniz. Bir gıda alındıktan birkaç gün sonra bile baş ağrısını tetikleyebilir. Bu yüzden bazen doktorlar hastalarına ağrı günlüğü verirler. Bu günlüğe göre baş ağrısına nelerin sebep olduğunu bulmaya çalışırlar. Siz de böyle bir günlük tutarak baş ağrılarınız baş tetikleyicisini kıskıvrak yakalayabilirsiniz:)

Kronik baş ağrısı çekiyorsanız kan şekerinizi, özellikle de tokluk kan şekeri değişimlerinizi mutlaka kontrol ettirin. Hipoglisemi teşhisi son derece kolaydır. Önce açlık kan şekeri ölçümü ardından laboratuvarın belirlediği şeylerin yenmesinden sonra birinci, ikinci ve gerekirse üçüncü, dördüncü saatlerde yapılan kan şekeri kontrolü ile tanı konulur.

baş ağrısı3

Stres Önemli Bir Baş Ağrısı Sebebi

Gıda dışında baş ağrısının en bilinen sebebi stresdir. Stresle beraber önce omzunuz ve boynunuz gerilir. Ardından çenenizi sıkar hatta dişlerinizi gıcırdatmaya başlarsınız ve artık baş ağrısı kaçınılmaz hale gelir. Bazen bu baş ağrıları daha büyük bir sorun olan migreni tetikler.

Derin nefes alıp verme ve yürüyüş gibi egzersizler stresi ve dolayısıyla baş ağrısını önlemede çok yararlıdır. Bir diğer önlem düzenli ve yeterli uyumaktır. Uyku bozuklukları  migrene yol açabilir. Günde 7-8 saat, mümkünse aynı saat aralığında uyumanız sadece baş ağrısından korumakla kalmayacak bağışıklık sisteminizi de güçlü tutacaktır.

İlginizi çekebilir Baş Ağrısına İyi Gelen 10 Besin

Bu yazıda Easy Health Options sitesinden yararlandım.

Modern insan rekabet ettiği için değil paylaşmayı bildiği için bugüne kadar yeryüzünde hayatta kalmayı başardı. Beğen ve paylaş.

No Responses

Bir Cevap Yazın

%d blogcu bunu beğendi: