Hasta Yatağı Seçimi

Doğru hasta yatağı seçimi, hastanın konforu ve bakımın kolaylaşması açısından  çok önemlidir. Hastanızın tedavisine yardımcı olan doktor, fizyoterapist ve hasta bakıcılara nasıl bir hasta karyolası seçmeniz gerektiği konusunda danışabilirsiniz. Ama marka konusunda en iyi tavsiyeyi alacağınız kişi, bizzat bu süreci yaşamış bir hasta yakını olacaktır. Hastanelere çok iyi hizmet veren bir hasta yatağı markası , evlere teslimat ve servis konusunda sorunlu olabilir.

Hasta Yatağı Çeşitleri

Manuel Hasta Yatağı

Manuel hasta yatağı

Baş, ayak kısımları ve yükseklik, bir refakatçının mekanizmayı, bir kolu çevirmek suretiyle harekete geçirmesiyle ayarlanır. Elektrikli motoru yoktur. Tek fonksiyonlu olan yataklarda yatağın baş kısmı hareketlidir. İki fonksiyonlularda hem baş hem ayak kısmı hareketlidir. Üç fonksiyonlu olanlarda baş ve ayak pozisyonlamanın dışında yatağın yere olan mesafesi de değiştirilebilir.

Ekonomiktir. Yatağın pozisyonu nadiren değiştirilecekse tercih edilmelidir.

Hastanın yatak pozisyonunu kendi başına ayarlaması mümkün olmaz. Kullanımı zahmetlidir.

Yarı Elektrikli Hasta Yatağı

Yarı elektrikli hasta yatağı

Baş ve ayak kısmının kumandayla veya düğmeyle, yüksekliğin bir kol yardımıyla manuel ayarlandığı ev tipi hasta karyolaları. Hastanın baş ve ayak kısmının sık sık ayarlanması gerektiği ama yüksekliğin nadiren değiştirildiği durumlarda tercih edilebilir.

Elektrikli Hasta Yatağı

Hasta Yatağı

Herhangi manuel müdahale gerektirmeden genellikle yatağa monte bir kumandayla tüm fonksiyonların idare edildiği ev tipi hasta yatağı çeşididir. Hastanın yataktan kalkıp inmesi gereken durumlarda yüksekliğin azaltılması güvenlik açısından önem taşır. Hasta tekrar yattıktan sonra bakımının rahat yapılacağı seviyeye kolayca yükseltilir.

Tekerlekli sandalye kullanan veya yataktan belli aralıklarla kalkan bir hastanız varsa elektrikli hasta yatağı tercih etmenizde fayda var.

Diğer seçenekler içinde en pahalı olandır. Hasta bakımında büyük kolaylık sağlayacaksa, uzun dönemde ihtiyaç olabileceğini düşünüyorsanız ettiğiniz masrafa kesinlikle değecektir.

Diğer Yatak Seçenekleri

Ayağa Kaldıran Hasta Yatağı

İleri teknoloji kullanılan yataklar; ayağa kaldıran hasta yatakları sadece yatalak hastalar için değil, ileri yaştaki sağlıklı insanların kullanımı için tasarlanmışlar. Araştırmalar ileri yaşta hastaların yılda ortalama 3 defa düştüğünü, %25’inin kalçasını kırdığını gösteriyor. Kırıkların önemli bir kısmı yataktan kalkarken gerçekleşiyor.

Yere yakın hasta yatakları; yan bariyerlere rağmen yataktan düşme riski taşıyan hastalar için 18 cm’e kadar alçalabiliyor.

Aşırı kilolu hastalar için tasarlanmış olan hasta yatakları da mevcut.

Hasta Yatağı Seçerken Dikkat Edilecekler

1.Temel İhtiyaçları Belirleyin

Hasta yatağı, şilte, havalı yatak, hasta yemek masası, tekerlekli sandalye… Bütçenizi belirleyin.  Tek seferde tüm ihtiyaçları karşılamak için yatağa ayıracağınız rakamı küçültmenizi tavsiye etmem. Bir takım ertelenebilir, bir müddet idare edilebilir kalemler mutlaka vardır.

2.Piyasa Araştırması Yapın

İster internetten ister mağazalardan mutlaka araştırma yapın. Zaten ihtiyaçlarınızın ne olduğunu biliyorsunuz. Özellikle seçtiğiniz hasta yatağına uygun olan ekipmanları alın. En iyisi tüm ekipmanları aynı üreticiden temin edin. Problem çıkma ihtimali azalır. Sıkıntı yaşanırsa çözümü kolay olur. Başka bir alternatifle değişim yapabilirler.

3.Yatakların Özelliklerini ve İhtiyaçlarınızı Karşılaştırın

Aldığınız yatağın yükseklik aralığına dikkat edin. Yere en az 40 cm yaklaşan bir yatakta hastayı kaldırmak ve tekrar oturtmak daha kolay olur. İdeal yükseklik aralığı 35 cm ile 85 cm arasıdır. Yükseklik şiltenin konduğu platform ile yer arasındaki mesafedir.

Eğer hastanızın yataktan düşme riski varsa 20-25 cm minimum yüksekliğe inen bir yatak tercih edin. Ne yazık ki ülkemizde bu tip yatakların temini kolay değil. Oysa yurt dışında, özellikle bakım evlerinde, bariyerli yataklara nazaran alçak yatak kullanımı gün geçtikçe yaygınlaşmakta.

4 motorlu hasta yatağı

Elektrikli yatakları incelerken trendelenburg ve ters trendelenburg pozisyonlu olanlarını göreceksiniz. Genellikle 4 motorlu hasta yatakları bu özelliğe sahiptir. Bu pozisyonlarla yatağa tahtaravalli hareketi yaptırabilirsiniz. Ne kadar doğru bir hareket olduğu tartışılır ama baş kısmını aşağıya doğru biraz indirerek, yatakta ayak kısmına doğru kaymış hastayı, tek başınıza daha rahat yukarı çekebiliyorsunuz. Bu çekme işlemlerinin daha sağlıklı yapılabilmesi için hasta ile çarşaf arasına kalın pamuklu bir kumaş serebilirsiniz. Burada dikkat edilecek 3 nokta var. Baş aşağı pozisyonunu kısa süre tutmak, kumaşı iki taraftan sıkıca tutarak boyna zarar vermeden çekmek ve çekme işlemi bittikten sonra çarşafın ve kumaşın pot, kırışıklık yapmadığından emin olmak. Alta pamuklu kumaş sermek benim rehabilitasyon merkezinde gördüğüm ve annemi tek başıma yukarı çekerken, yan döndürürken uyguladığım yöntem. Siz uygulamadan önce bir uzmana mutlaka danışın. Özellikle başın aşağıda tutulması tansiyon yükselmesine sebep olabilir.

4.Kalite Önceliğiniz Olsun

Hasta yatağında kulllanılan malzemenin dayanıklı ve kolay temizlenebilir olmasına dikkat edin. Yükseklik ayarlı serum askısı, idrar torbası askısı gibi aksesuarlar, alttan ışıklandırma, kolay ve sağlam bir şekilde kilitlenebilme, tek tuşla ilk pozisyona dönebilme gibi özellikler işinize yarayacaktır.

5.Görünüm

Ahşap Yatak Başı

Klasik hasta yataklarının soğuk görüntüsünden hoşlanmıyor olabilirsiniz Eğer yeterli bütçeniz varsa evdeki diğer mobilyalarla uyumlu ahşap gövdeli bir hasta yatağı seçebilirsiniz.

6.Hasta Karyolasının Ölçüleri

Bazı firmalar yatakları kurulu halde, tek parça teslim ediyorlar. Kullanacağınız alana gelene kadar merdiven, kapı, koridordan geçebilecek ölçülerde olmasına dikkat edin.

7. Garanti ve Servis

Hasta karyolası seçerken teslimat sürelerini, servisi ve garanti süresini de karşılaştırın. Teslimat ve kurulumun ücretin içinde olduğunu kontrol edin.

Hasta Yatağını Teslim Alırken Dikkat Edilecekler

  • Tüm pozisyonların sorunsuz sorunsuz çalışıp çalışmadığını mutlaka kontrol edin.
  • Yatağın ölçüleri ayarlanabiliyorsa teslimat sırasında test edin.
  • Yatağı prize yakın, hasta bakıcının iki taraftan rahat bir şekilde hastaya ulaşabileceği bir noktaya kurdurun.
  • Kullanım kılavuzunu dikkatlice okuyun ve talimatlara uyun. Yatağın pozisyonunu ayarlarken ses çıkıyorsa ya da yanık kokusu geliyorsa servisi çağırın. Özellikle yanık kokusu duyduysanız yatağı kullanmadan önce üretici ile temasa geçin.
  • Eğer nakliyeyi ve montajı siz üstlenecekseniz taşıma ve kurulum talimatlarına uyun. Yatağın kurulum ve bakım talimatlarını içeren kullanım kılavuzu, garanti belgesi ve faturanızı muhafaza edin.

Hasta Yatağı Montajı

Hasta Yatağı Kullanırken Dikkat Edilecekler

  • Yatağın tekerleklerini her zaman kilitli tutun.
  • Yataktan iniş çıkışlar haricinde yan bariyerler, her zaman yukarıda olsun.
  • Hasta yalnız başına yatakta kaldığı zamanlarda yatak pozisyonunu en aşağı düzeyde tutmaya dikkat edin. Yataktan düşerse, ​​bu durumda yaralanma riski daha azdır.
  • Hastanızın yataktan ulaşılabileceği bir zil veya telefon bulunsun.
  • Yatağın kumandası her zaman erişilebilir bir noktada olmalı.
  •  Kumanda ve kordonların tekerleklerin altında kalmamasına özen gösterin.
  • Yatağın yanında hastanın ulaşabileceği bir ışık kaynağı bulundurun.
  • Yatağı belirli aralıklarla talimatlara uygun şekilde temizleyin.
  • Yatağınızda küçük bir çatlak ya da fonksiyonlarında aksama meydana gelirse sorun büyümeden müdahale edin ve servis çağırın.
  • Yatağı sadece amacı doğrultusunda ve belirtilen kilo sınırları içinde kullanın.

Tamamlayıcı Ürünler

Hasta yemek masası, şilte, havalı yatak gibi hasta yatağı ile uyumlu olması gereken ürünleri mümkünse aynı firmadan temin edin.

Hasta Yemek Masası

Hasta Yemek Masası

Sadece yemek sırasında değil ilaç verirken ve diğer işlemlerde de bu yüksekliği ayarlanabilir masa işinizi kolaylaştıracaktır. Yalnız hijyenine çok dikkat etmek gerekiyor. Ana temizlik dışında her kullanım sonrası ıslak mendil ile silmekte fayda var. Her masa her yatakla uyumlu değil. Tekerleklerinin yatağın altına girebildiğinden emin olun.

Hasta Şiltesi

Hastanızda yatak yarası  oluşması riskini azaltmak için hastanın hareket kabiliyetine ve kilosuna uygun şilte seçmelisiniz. Hastaların vücudunda oluşan yaraların yarıya yakını bası yarasıdır. Yatan hastanın, özellikle kemik çıkıntılarının olduğu dirsek, topuk, kuyruk sokumu, kalça ve kulak bölgelerinde daha yoğun şekilde görülen kızarıklıklardır. Bu bölgeler yatağa daha fazla basınçla, daha  uzun süre temas eder. İlerleyen süreçte müdahale edilmezse bu kızarıklıklar  yatak yaralarına dönüşür.

Visko yatak; vücudun ağırlığı ve sıcaklığı ile yumuşar ve vücudun şeklini alır. Böylece bası yarası oluşumu ve yataktan kaynaklanan ağrılar engellenir. Açık hücreli bir yapıya sahip oldukları için, hijyen açısından sıradan yataklara oranla bakterilere karşı daha dayanıklı olup, mikropların neden olduğu küf, akar ve kokuları barındırmazlar.

Boru Havalı Yatak

Havalı Yatak;  Baklava tipi , boru tipi  ve pozisyon veren olmak üzere üç tiptir.  Kilosu düşük ve yatakta sınırlı bile olsa biraz hareket eden hastalar için daha ekonomik olan baklava tipi havalı yatak tercih edilebilir. Boru tipi  havalı yataklar baklavaya göre daha yüksek fiyatlıdır ama bası yarası oluşumuna karşı daha etkilidir.  Pozisyon veren havalı yataklar pahalıdır. Belirli aralıklarla hava şişirip indirerek basınç arttırıp azaltmakla kalmazlar, hastanın yan taraflara belli aralıklarla dönmesini de sağlarlar.  Halihazırda yatak yarası oluşmuş hastaların iyileşmesinde de kullanılabilirler.

Modern insan rekabet ettiği için değil paylaşmayı bildiği için bugüne kadar yeryüzünde hayatta kalmayı başardı. Beğen ve paylaş.

Yardımcı olabilir Yatalak Hasta İçin Evde Konforlu Bir Ortam Yaratmak

No Responses

  1. Pingback: Yatak (Bası) Yarası – Şifabulsun 24 Eylül 2018

Bir Cevap Yazın

%d blogcu bunu beğendi: