Sağlıklı Yaş Almak İçin Öneriler

Modern dünya insanın ortalama ömrünü uzattı ama kalitesini iyileştirdi mi tartışılır. Kentlerde sağlıklı, doğal gıdaya ulaşmak zorlaştı. Teknolojinin gelişmesiyle insan hem bedenen hem zihnen tembelleşti. Eskiden onlarca telefon numarasını hafızamızda zorlanmadan tutardık. Ev işleri için daha fazla enerji harcardık. Komşu,  arkadaş, akraba ile daha çok görüşür, yardımlaşırdık.

Sağlıklı Yaşlanmak

Günümüzde özellikle çalışma hayatını geride bırakmış, çocuklarını büyütmüş kadınların önemli bir kısmı zamanlarının büyük bir kısmını ekran başında geçiriyor ve sosyal hayata yeterince katılmıyor. Oysa sağlığımız için sosyalleşme en az beslenme kadar önemli. Üstelik ekran başında geçirilen süre arttıkça fiziksel aktivite azalıyor ve kilo alımı artıyor.

Daha aktif bir yaşam ve sağlıklı yaşlanmak için aşağıdaki listeye bir göz atın.

Öğleden sonra rehavetiyle mücadele edin

Yorgunluk, yetişkinlerde özellikle öğle yemeğinden sonra yaygın bir sorundur. Bir bardak su ve kuru erik gibi yüksek antioksidan içeren bir yiyecekle vücudunuzu ve zihninizi yeniden canlandırın. Günde tek kahve alışkanlığınız varsa öğlen yemeğinin ardından içebilirsiniz.

Beyin egzersizi şart

sudoku

Beynin aktif ve formda kalması belli bir yaşın üstündeyseniz zorunludur. Sadece Alzheimer ve demans gibi hafıza kaybı hastalıklarını durdurmakla kalmaz, aynı zamanda karar alma mekanizmanızı da olumlu yönde etkiler. Scrabble,  sudoku, çengel bulmaca gibi oyunlar beyninizi aktif tutmak için birebirdir. Hatırlama alıştırmaları yapın. Mahalledeki bir yürüyüş sırasında 5 kırmızı nesne bulun ve onları eve döndüğünüzde hatırlayın.

Haftada birkaç kez başkalarıyla yiyin

Yemekleri başkalarıyla paylaştığınızda yalnız olduğunuzdan daha az yersiniz. Bu kolay kilo verme taktiğidir ve sosyalleşmeyi teşvik eder. Bu, çalışma hayatında olanlar için kolay olsa da evdeki yetişkinler için daha zordur. Haftada en az birkaç kez aile ya da arkadaşları yemeğe davet etmek veya misafirliğe gitmek için rutin oluşturmakta fayda vardır. Ailenin toplandığı pazar kahvaltıları, yakın arkadaşlarla gidilen öğlen ve akşam yemekleri sizi hayata bağlar.

Rutin dışına çıkın

Rutin beynin uyarımını sınırlandırır. Yeni yiyecekler deneyin. Her zaman yediğiniz bir sebzeyi farklı şekilde pişirin. Karnabaharı hep tencerede kıymalı yapıyorsanız fırında karnabahar graten deneyin, arada salatalarınıza ekleyin. Ayrıca manava veya alışveriş merkezine her seferinde farklı bir yoldan gidin. Hep minibüse biniyorsanız arada otobüs kullanın. Her zaman indiğiniz duraktan bir sonrakinde inin. Hem rutini bozmuş hem daha fazla hareket etmiş olursunuz.

Ayaklarınızı destekleyin

ortopedik ayakkabı

İnsanlar yaşlandıkça yıllardır vücudu taşıyan ayaklar yorulur ve ağrılar başlar. Bu ağrılardan kaçınmak için hareketi azaltmak sağlık açısından büyük bir yanlış olur. Daha dengeli, ağrısız ve rahat bir yürüyüş için ekstra yastıklı terlemeyi önleyen çoraplar, ayak pedleri, tabanlar ve ayağı destekleyen ayakkabılar kullanılabilir.

Beslenmenize iyi yağları ekleyin

Demans için artan genetik riski olan yetişkinler diyetlerinde Omega-3 yağ asitlerinin miktarını artırarak riski azaltabilir. Balık, fındık, zeytinyağı ve yeşil yapraklı sebzelerde bulunan bu yağlı asitler, Alzheimer hastalığının olası bir sebebi olan beyin iltihaplanmasını azaltabilir.

Tuzu azaltın

Yüksek tansiyon, felce ve bilişsel işlevlerde belirgin bir düşüşe neden olabilir. Yetişkinler yaşlandıkça, tat duyusu azalır, bu da tadı arttırmak için daha fazla tuz tüketme arzusuna yol açar. Maalesef tuz ise tansiyonu yükselterek birçok sağlık sorununa yol açar. Tat duyunuzu tuz yerine başka baharatlarla tatmin etmeyi tercih edin.

Dans edin

Düzenli fiziksel egzersiz yapan yetişkinlerin demans olasılığı% 60 daha azdır. Egzersiz beyne giden oksijen miktarını artırır ve hücreleri ve nöronları güçlendiren bir protein salgılar. Varsa yakınlarda bir dans kursuna kayıt olun. Hem sosyalleşerek hem hareketleri öğrenip ezberleyerek sağlığınıza büyük bir yatırım yapmış olursunuz. Kursa gitmeniz mümkün değilse, hiç olmazsa her gün açın bir çiftetelli  iki, üç dakika dans edin, göbek atın. Keyfinizin yerine geleceğine ve elinizde olmadan güleceğinize eminim.

Arkadaşlıklarınıza sıkı sıkı sarılın

Arkadaşlarınızla, komşularınızla ilişkinizi kesmeyin. Günlük olayları, gündemi takip edin ki konuşacak konunuz olsun. Sadece yaşıtlarınızla değil farklı yaş gruplarıyla da sosyal ilişki kurun.

Öğrenmenin yaşı yok

Şimdiye kadar ilgilenemediğiniz ama işten güçten fırsat bulamadığınız ilgi alanlarınızı düşünün. Hep resim yapmak mı istemiştiniz resim kursuna katılın. Ortaokulda öğrendiğiniz ama kullanma fırsatı olmadığı için unuttuğunuz Almancanızı internette tazeleyebilirsiniz. Örgü yapmaktan hoşlanıyorsanız yeni bir model deneyin hatta varsa çocuğunuz, torununuz ona öğretin.

Sağlıklı ve kaliteli bir şekilde yaş almak için yaşam biçimimizi gözden geçirmekte fayda var. Maalesef özellikle televizyonun ve internetin hayatımızda kapladığı alan artarken çoğumuzun aktif olarak geçirdiği saatler azalıyor. Oysa beden ve ruh sağlığımız için aktif bir hayat şart. Yukarıdaki listedeki herşeyi aynı anda hayatınıza geçiremeyebilirsiniz. Ama en azından birkaçı ile hayat tarzınızda olumlu adımlar atarsanız mutlaka devamı gelecektir. Hepinize aktif, sağlıklı uzun yıllar diliyorum.

Bu yazıda Huffington Post’dan yararlandım.

Modern insan rekabet ettiği için değil paylaşmayı bildiği için bugüne kadar yeryüzünde hayatta kalmayı başardı. Beğen ve paylaş.

Bir Cevap Yazın

%d blogcu bunu beğendi: