Hava sıcaklığı 32˚ C’nin ve nem oranı yüzde 60’ın üzerine çıktığı zaman vücudumuz uyum sağlamakta zorlanmaya başlar. Sağlığımızın bu durumdan olumsuz etkilenmemesi için genç, yaşlı demeden hepimizin dikkat etmesi gerekenler var.

Bulanık görmenizin nedeni sıcak çarpması olabilir
Güneş çarpması önemli ve tehlikeli bir sağlık sorunudur. Yüksek ateş, terleyememe, komaya kadar giden sinir sistemi bozuklukları, halsizlik, baş ağrısı, baş dönmesi, kusma, bulantı, nabız hızlanması sıcak çarpmasının ilk belirtileri olabilir. Ancak sonrasında; algılama ve koordinasyon yeteneğinin bozulması, görme netliğinde bozulma, göz çukurlarının belirginleşmesi, bilincin kaybolması ortaya çıkabilir. Böyle durumlarda hiç vakit kaybetmeden bir sağlık merkezine başvurmak gerekir.
Güneş çarpmasında hastaya tuzlu ayran içirin
Güneş çarpması olduğunda hastayı mutlaka serin bir yere almak gerekir. Onu yavaş yavaş soğutmak ve sıvı takviyesi yapmak gerekir. Kişinin bilinci açık ise tuzlu bir ayran içirilebilir. Yavaş yavaş buz ile kompres de yapılabilir.
Aşırı tuz kaybı sıcak kramplarını tetikler
Genellikle en çok hareket eden kısımlar olduğu için kol ve bacaklarda veya karında, aşırı sıcaktan, tuz kaybı ile birlikte sıcak krampları görülebilir. Terleme ile kaybedilen su ve tuzun sadece su içilerek karşılanması yeterli değildir. Bu durumda kanda sodyum değeri düşük olarak kalacağından, sıcaklara bağlı kramplara neden olacaktır.
Sıcak kramplarına karşı tuzlu sıvı tüketin
Kramplar, kısa fakat tekrarlayıcı ve can yakıcı olabilir. Vücut ısısı normaldir ve hasta normal ya da biraz üstünde terleyebilir. Sıcakta yapılan efordan sonra dinlenmeye geçildiği zaman ortaya çıkabilen kramplar, soğuk bir duş sonrası da görülebilir. Bu nedenle kramp durumunda hastanın öncelikle serin bir yerde dinlenmesi sağlanmalıdır. Kramplar bu sayede hafifleyebilir. Dinlenme sonrası krampta azalma olmadıysa, 1-2 bardak tuz içeren sıvı alınmalıdır. Kramp girmiş kasa, kesinlikle masaj yapılmamalıdır.

Uykusuz Geceler
Yaz aylarında, özellikle sıcak ve rutubetli günlerde kaliteli bir uyku imkansız hale gelebilir. Vücut ısısının hava sıcaklıklarına bağlı olarak artması, uykuya dalma ya da aralıksız uyuyabilmeye engel olur.
Sıcaklarda iyi uykunun sırrı pamuklu yatak takımları
Sıcak havalarda sağlıklı ve kaliteli bir uyku uyumak için de beslenme kurallarına dikkat etmeli ve iyi bir uyku ortamı oluşturmalıdır. Öncelikle akşam yemeklerinde ağır, yağlı yemeklerden ve kafeinden kaçınmalıdır. Bunlar uykuya dalmayı güçleştirir veya kalitesini bozar. Uyunacak yerin havadar olmasına, çarşaf, yastık kılıfı ve pikenin de pamuklu ürünlerden seçilmesine dikkat edilmelidir
Kronik yorgunluk
Sıcak havalarda, yataktan kalkmakta zorlanma ve gündelik işleri yaparken isteksiz olma gibi durumlar yaşanabilir. Bu dönemde yetersiz besin alınması, vitamin ve mineral eksikliği sıcaklara bağlı kronik yorgunluk şikayetlerini artırmaktadır. Ancak sıcağa bağlı olarak düşünülen bu tür yorgunluklar uzun süreli ve sık sık oluyorsa, altta yatan başka sağlık sorunları da dikkate alınmalıdır. Tiroit ve böbreküstü bezinin çalışma düzensizlikleri, tansiyon hastalıkları, kalp hastalıkları, enfeksiyon hastalıkları, sigaranın fazla kullanılması ve kansızlık, yorgunluk belirtilerini artıran nedenlerdir.
Kronik yorgunluğa karşı ılık duş alın
Sıcaklara bağlı olarak ortaya çıkan kronik yorgunluğu engellemeye karşı, dengeli beslenme ve düzenli uyku önemlidir. Özellikle ılık duş, canlandırıcı etki yaratabilir. Yeterli besin alınması, vitamin ve mineral desteği de kronik yorgunluğa karşı alınması gereken önlemlerdir.
Sıcak zehirlenmeleri ve seyahat ishallerine dikkat
Sıcak havalarda besinler çok kolay bozulabilir. Hijyen kurallarına dikkat edilmeden yapılan yemekler, iyi yıkanmayan sebze ve meyveler, bağırsak enfeksiyonlarına davetiye çıkarır. Bu nedenle sıcaklara bağlı olarak yazın daha çok besin zehirlenmesi, yaz ve seyahat ishalleri görülebilir.
“Güneşe alışığım, bana bir şey olmaz” demeyin
Güneş ışınlarının uzun vadede deri kanserlerine neden olabileceği unutulmamalıdır. Uzun süre ultraviyole (UV) ışınlarına maruz kalan kişilerde erken yaşlanma, ciltte deformasyon, leke ve cilt kanseri risklerini artırmaktadır. Kişinin deri tipi ne olursa olsun belli bir doz ve sürenin üstündeki güneş ışınlarına maruz kalması halinde, UV ışınlarının erken, orta ve geç dönemde etkileri ortaya çıkacaktır.
Tansiyon nemli havayı sevmez
Aşırı sıcaklar ve yüksek nem tansiyon hastalarını olumsuz etkilemektedir. Vücut, ısısını dengeleyemediği için kan basıncı artar. Bu nedenle nemli havalar yüksek tansiyon hastaları için uygun değildir.
Tansiyon hastaları; yaz aylarında sıcak havalarda en sık karşılaştıkları tansiyon düşmesi sorununa karşı önlem almalıdır. Tansiyon sık sık ölçtürülmeli, yaz ayı başlangıcında rutin doktor muayenesi yaptırılmalıdır. Tansiyon düşme problemi sıklıkla hissediliyorsa, vakit kaybetmeden doktora başvurulmalıdır. Yaz aylarında kullanılan tansiyon ilaçlarının dozları da sıcaklara göre ayarlanmalıdır.
Sıcakta inme riski yükselir
Sıcak havalar, özellikle 50 yaşın üzerindeki yüksek tansiyon hastalarında, beyin kanaması riskini de artırmaktadır. Sıcakla birlikte artan vücut ısısı; özellikle sinir hasarının eşlik ettiği diyabetik hastalarda, idrar söktürücü tansiyon düşürücü ilaç alanlarda ve yeterince sıvı tüketmeyen hastalarda tansiyonun ciddi oranda düşmesine neden olabilir.
Serinleme isteği fibromiyaljiye yol açabilir
Güneşin zararlı etkilerinden korunmamın en önemli yolu şapka ve şemsiyedir. Şapkanın ıslatılarak kullanılması serinlemek açısından yararlı olabilir. Ancak bunun sürekli yapılması doğru değildir. Islak bir şapka ya da kıyafetle uzun süre rüzgara maruz kalmak, fibromiyalji adı verilen kas ve iskelet sistemi hastalıklarına yol açabilir.
Modern insan rekabet ettiği için değil paylaşmayı bildiği için bugüne kadar yeryüzünde hayatta kalmayı başardı. Beğen ve paylaş.
Bu yazıyı Memorial yayınlarından derledim.