Klima ile serinleyeyim derken zatürreye yakalanmayın
Klima, zatürrenin en önemli nedenlerindendir. Buna, klimalardan alınan “Legionella” bakterisi sebep olur. Bakımları iyi yapılırsa ve düşük ayarlarda kullanılırsa klimaların sağlığımıza bir zararı olmaz. Ancak klimalar bilinçsizce kullanıldığı için sağlıklı bir bireyi bile hasta edebilir.
Yatarken klimaları düşük ısıda çalıştırmamak gerekir. İdeali, ısının 23-24 derece, nispi nemin de yüzde 40-50 arasında olacak şekilde ayarlanmasıdır. Isıdan fazla ortamın nemi insanda rahatsızlık yaratabileceğinden, klima nem alıcı çalıştırılarak kullanılırsa, daha sağlıklı ve faydalı olur.
El ayak şişmelerine soğuk uygulayın
Yaz aylarında el ve ayakların şişmesi gibi oldukça sıkıntılı durumlar yaşanabilir. Bu durum, sıcak havalarda dokularda su toplanması sonucu meydana gelir. Sıcak havalarda vücudun sıvı ihtiyacı daha da artar, aşırı terleme ve damarlarda sıcağın etkisiyle oluşan genişleme ile de el ve ayaklarda şişlikler oluşur. Soğuk uygulama yapılarak bu ödemin azalması sağlanabilir. Buzlu su dolu bir kovanın içine el ya da ayakların 10-15 dakika batırılır. Ayrıca ayakuçlarından bileğe doğru hafif bir masaj uygulanması da yarar sağlar. Eğer el ve ayak şişlikleri zaman içerisinde geçmiyorsa farklı sorunları işaret ediyor olabilir. Mutlaka bir doktora başvurulmalıdır.
Hipertansiyon hastaları doktorlarına danışarak yazın tuzu artırabilir
Yazın oluşan tuz kaybı nedeniyle sodyum, potasyum, magnezyum içeren içeceklerin tüketilmesi önemlidir. Kalp hastalığı veya hipertansiyonu olup, tuzsuz diyet alan kişiler dışında gıdalarla tuz alımı artırılmalıdır. Tuz kısıtlaması olanlar ise; sıvı ve tuz kaybı yönünden çok dikkatli olmalıdır. Yazın tuzsuz diyet yapan hipertansiyon hastaları tuz kaybını önlemek için doktorlarına danışarak tuz tüketimini belirlemelidir. Durumlarına göre bir miktar tuz tüketimini artırabilirler.
Şeker hastasıysanız yanınızda mutlaka “şeker” taşıyın
Şeker hastaları yazın normal aktivitelerinden farklı bir sportif aktivite yapacaksa, şeker düzeylerinde bir ayarlamanın yapılması gerekir. Bunun için mutlaka doktorun görüşü alınmalıdır. Uzun bir yürüyüş yapacak şeker hastalarının yanında ek karbonhidrat bulunmalıdır. Şeker düşüşlerine karşı önlem alabilmek için yanında şeker içeren bir besin ile sokağa çıkmalıdır. Hipoglisemi durumunda 2-3 şeker yenebilir. Daha ciddi durumlarda ise örneğin bilinç bulanıksa, şekerli serum ve glukagon gerekebilir. Yazın tatlı tüketimine de dikkat edilmelidir. Şeker hastaları tatlı yerine ara öğün olarak meyveli yoğurt tüketebilirler.
Kalp hastaları soğuk su içmemeli
Çok sıcak ya da çok soğuk sıvı tüketmek faydalı değildir. Kalp hastaları soğuk su içtikleri zaman, bu durum yemek borusunun soğumasına ve damarlarda büzüşmeye neden olabilir. Farenjit gibi hastalıkların varlığında da içilecek su ne sıcak ne soğuk, oda sıcaklığında olmalıdır.
Her saat başı bir bardak su tüketin
Günde en az 2-2.5 lt su tüketilmesi çok önemlidir. Ancak içilen çay ve gazlı içecekler su tüketim oranını düşürür. Sıcaklarda vücudun sağlıklı kalabilmesi için ağız kurumasını ya da susamayı beklemek yanlıştır. Çünkü sıcakların etkisiyle terleme vücudun ciddi oranda su kaybına neden olmaktadır. Vücut suyu azaldığında kayıp telafi edilememişse, “dehidrasyon” (sıvı kaybı) meydana gelir. Bu nedenle mutlaka her saat başı su içilmelidir.
Mentollü sakızlarla ferahlayın
Sıcak havalarda serinletici gibi gelse de, gazlı içeceklerden uzak durulmalıdır. Su dışında tüketilebilecek en masum içecekler ayran ve limonatadır. Limonatada hem C vitamini hem karbonhidrat vardır. Meyvenin suyu yerine kendisinin tüketilmesinin daha yararlı olduğu unutulmamalıdır. Mentol ise damarları genişleten ve serinleten bir maddedir. Mentollü sakızlar da sıcaklarda ferahlık verebilir.
Salçalı yemek yerine haşlama yemekleri tercih edin
Sıcak havalarda sindirimi kolay hafif besinler tercih edilmelidir. Ağır, salçalı ve yağlı yemeklerden uzak durun. Bunun yerine bol sebze ve meyve tüketmeye özen gösterin. Haşlanmış sebzelerle yapılmış yemeklere, zeytinyağlılara, soğuk ayran çorbası, cacık gibi hafif ve serinleten tariflere sofranızda öncelik verebilirsiniz.
Sporunuzu akşam saatlerinde yapın
Zorunlu olmadıkça, özellikle çocuklar, yaşlılar, hamileler, kalp, şeker ve tansiyon hastaları güneş ışınlarının dik geldiği 11.00 ile 16.00 arasında dışarıya çıkmamalıdır. Hava sıcaklığının yüksek olduğu günlerde aşırı egzersizden kaçınılmalıdır. Açıkta çalışmak zorunda olanlar mümkün olduğunca güneş altında korunmasız kalmamaya, sık sık bol sıvı ve mineral almaya dikkat etmelidirler. Eğer sporunuzu yapacaksanız havanın daha serinlediği akşam saatlerini ya da güneş ışığının dik gelmediği sabahın erken saatlerini tercih edin.
Mantardan korunmak için ayakkabınızı çorapsız giymeyin
Sıcak havalarda hafif, teri emen, ince, pamuklu, bol giysiler giyin. Ayaklarda mantar oluşumunu engellemek için pamuklu çoraplar tercih edin, ayakkabınızı çorapsız giymeyin. Ayaklarınızı her gün yıkadıktan sonra iyice kurulayın. Yazlık yerlerde serinlemek için hiçbir şey giymeden, bikini ya da mayo ile dolaşmanın da hiçbir faydası yoktur. Bu güneş ışınlarına direkt maruz kalmanıza sebep olur.
Soğuk duş değil ılık duş ferahlık verir
Sıcak havalarda duş almak hem serinleme hem de kendini iyi hissetme açısından önemlidir. Suyun çok sıcak ya da soğuk olmamasına dikkat edin. Ilık duş rahatlama sağlayacaktır. Özellikle kalp hastalığı gibi kronik rahatsızlığı olanlar buna dikkat etmelidir. Önemli olan terin vücuttan atılıp toz, toprak gibi maddeler ile kapanan ciltteki gözeneklerin açılmasıdır. Gözenekler kapalı olursa terlenemeyeceğinden, sıcakların etkisi daha çok hissedilir.
Modern insan rekabet ettiği için değil paylaşmayı bildiği için bugüne kadar yeryüzünde hayatta kalmayı başardı. Beğen ve paylaş.
Bu yazıyı Memorial yayınlarından derledim.