15 dakikadan fazla odaklanamıyor musun? Eskisi kadar kıvrak düşünemediğinden şüphelendiğin hatta beynini sisli gibi hissettiğin oluyor mu? Cevabın evetse beyin sağlığın için çaba harcamanın zamanı gelmiş demektir.
Beyin sağlığı diğer organların sağlığından daha öncelikli. Sağlıksız bir beyin vücudundan alman gereken uyarı sinyallerini almanı geciktirebilir hatta engelleyebilir. Karar mekanizmanı olumsuz yönde etkiler. Oysa iyi işleyen bir beynin varsa vücudundan gelen uyarıları hemen fark eder ve yapılması gereken ne varsa yaparsın.
Özellikle yaş aldıkça vücudun düzenli takibi önem kazanır. Beynin ne kadar sağlıklıysa, diğer organlarının sağlığı için de en önemli rehberin olur. Kaç yaşında olursan ol iyi işleyen bir beyin daha fazla fırsat yaratır ve hayatı daha iyi hale getirir.
Çoğumuz enerjimizi ve bedenlerimizi nasıl yöneteceğimizi bilemeyiz. Enerjimizi ve ruh halimizi yönetmek için şeker, kafein, ilaç ve alkol gibi şeylerden medet umarız. Oysa beynimiz vücudumuza aldığımız her şeyden doğrudan etkilenir. Daha sağlıklı daha keskin bir beyin istiyorsak vücudumuza girenlere dikkat ederek işe başlamalıyız. Beyin esnektir ve doğru koşullar sağlandığında iyileşir ve gelişir.
Şeker ve rafine edilmiş karbonhidrat, doğru besin maddelerinin yetersiz alımı ve yapay tatlandırıcılar, yetersiz uyku, asosyallik, stres, egzersiz eksikliği, alkol ve aşırı ilaç kullanımı beyne zarar verir.
Tamamen enerji dolu hissetmek, beyin sağlığını korumak için yediklerin ve yaşam tarzın üzerinde değişiklik yapmak zorundasın.
7 Adımda Daha İyi Bir Beyin
- Doğal gıdalarla beslen. Organik, taze, yerel ve işlenmemiş gıda ye. Bir etiketi veya barkodu varsa işlenmiş bir gıda olma ihtimali çok yüksektir. Ninelerimizin tanımadığı gıdalardan şüphelen. İşlenmiş gıdalar çoğunlukla marketlerin orta koridorlarında bulunur, bu yüzden bu koridorlardan uzak dur!
- Çok renkli meyve ve sebzeleri tercih et. Koyu kırmızılar, sarılar, turuncular, yeşiller ve maviler, bu gıdaların güçlü anti-enflamatuar, detoksifiye edici antioksidanlar ve enerji artırıcı beyin-beyin molekülleri içerdiği anlamına gelir. Yaban mersini ve lahana, pazı, ıspanak, su teresi ve roka gibi koyu yapraklı yeşillikler gibi renkli bitkilerin tadını çıkar.
- Tam tahıllı karbonhidratlara yönel. Az miktarda fasulye, glütensiz tam tahıllar, kabuklu yemişler ve tohumlar dahil olmak üzere tüm bitki besinleri bol miktarda lif içerir. Bu lifler yoluyla toksinler vücudumuzdan atılır ve bağırsak bakterilerimiz korunur. Sağlıklı bağırsak sağlıklı beyin demektir!
- Beynin %60’ı yağ, omega-3 ve kolestrolden oluşur. Bol miktarda sağlıklı yağ tüket. Tek tip yağ kullanmak yerine çeşitlendir. Balıkta bulunan Omega-3, makul miktarlarda tereyağı, zeytinyağı gibi çeşitli yağları beslenmene kat.
- Kas inşa etmek için öğün başına yaklaşık 30 gram proteine ihtiyacımız var. Kas kaybettiğimizde, daha hızlı yaşlanırız ve beynimiz büyük zarar görür. Her öğünde protein ye. Yumurta özellikle kahvaltı için iyi bir protein kaynağıdır.
- Beynini zehirlemeyi bırak. Şeker, yüksek fruktozlu mısır şurubu, trans yağlar, gıda katkıları ve koruyucuları zararlıdır, biyokimyanı bozar. Her tür paketli gıda, şekerleme, bisküvi, gazlı içecek cızzz!
- Yüksek kaliteli multivitamin, magnezyum, D3 vitamini, omega-3 yağ asitleri, probiyotikler, folik asit, B6 ve B12, beyninin en iyi şekilde çalışması için gerekli.
Bu 7 adıma rağmen olumlu gelişme hissetmiyorsan cıva gibi toksisitesi sorun yaratacak konuları doktorunla paylaş. Bağırsak sorunları, gizli gıda alerjileri de beyninin işleyişini olumsuz etkiliyor olabilir.
Bu yazıda Cleveland Kliniği Fonksiyonel Tıp Direktörü Mark Hyman’ın paylaşımlarından yararlandım.
Modern insan rekabet ettiği için değil paylaşmayı bildiği için bugüne kadar yeryüzünde hayatta kalmayı başardı. Beğen ve paylaş.
No Responses