Kış soğuklarının yaklaştığı şu günlerde, soğuk algınlığı, grip, bronşit gibi pek çok hastalık maalesef pusuda bekliyor. Ani ısı değişikliklerinin görüldüğü mevsim geçişlerinde vücut direnci olumsuz etkilenir.
Hastalıklarla doğru beslenerek savaşın
Şalgam, armut, bal kabağı, kızılcık, elma, Brüksel lahanası, turp, karnabahar, nar, ceviz ve fındık… Tüm bu besinleri, metabolizmayı sonbahara hazırlamak, mevsim geçişlerinde hastalanmamak ve sonbahar depresyonundan korunmak için sofralarımızdan eksik etmeyelim.
Şalgam
İyi bir C vitamini kaynağıdır ve her porsiyonu 2-3 gram posa içerir. Şalgamla aynı aileden olan brokoli ve lahana gibi kanserden koruyucu güçlü antioksidanlara sahiptir.
Balkabağı
Göz alıcı turuncu rengi, önemli bir antioksidan olan beta-karoten ile yüklü olduğunun göstergesidir. Toplandıktan sonra vitamin kalitesinde azalma olmayan birkaç besinden biridir. Aksine A vitamini içeriği durdukça artar. Aynı zamanda C vitamini ve folattan da zengindir. Karotenoidler, akciğer, kolon, mesane, serviks, meme ve cilt kanserlerine yakalanma riskini azaltmakta, kalp hastalıklarına karşı da korumaktadır.
Kızılcık
Kızılcığın %10’u Eylül – Aralık ayları arasında taze olarak satılır. Geri kalan kısmı kurutulmuş veya meyve suyu olarak bulunabilmektedir. Kalori bakımından düşük, antioksidan açısından ise yüksek besin değeri ile özellikle kalp rahatsızlıkları, diş eti hastalıkları, ağız ve mide ülserleri, idrar yolu enfeksiyonlarında oldukça etkilidir.
Elma
Elma, en güçlü antioksidanlardan biri olan flavonoidleri içerdiği için, kalp hastalıkları ve bazı kanser türlerine yakalanma riskini düşürür. Cilt sağlığına olumlu etkisi vardır. Cildin yapısını onarır ve genç kalmayı sağlar. Ara öğünlerde tarçın ve yoğurtla beraber hafif tatlı niyetine tercih edilebilir. Asıl vitamini kabuğunda bulunduğundan iyi yıkanmış bir şekilde kabuğuyla tüketilmelidir
Ayva
Kabızlığı önler. Bronşit ve öksürüğe iyi gelir; çekirdekleri kaynatılıp içildiğinde göğsü yumuşatır. Ayva çiçeği ile bal karıştırılıp macun halinde tüketilirse baş ağrısına iyi gelir. Ayva, damar sertliği ve karaciğer sağlığı için de faydalıdır; tansiyonu düşürür, safrayı düzene sokar. Sonbahar depresyonundan korunmak için sakinleştirici özelliğe sahip yapraklarının çayı içilebilir.
Brüksel lahanası
İyi bir demir kaynağıdır. Kanser başta olmak üzere hastalıklara karşı vücudun doğal savunma sisteminin aktivitesini artırır. Tam bir sağlık deposu olan bu sebzeyi yedi dakika buharda pişirerek tükettiğinizde maksimum fayda sağlar.
Turp
Kökü iyi bir C vitamini kaynağı iken, yapraklarında bol miktarda A, K vitamini ve folat bulunur. Metal ile temas ettirmeden seramik bıçak ya da cam rende ile zeytinyağlı salatalarda kullanılabilir. Kanı temizler, gut hastalığına karşı korur. Bağırsakları temizler, cilde tazelik verir, saçların sağlıklı olmasını sağlar. Kabızlığı giderir, stresi azaltır.
Karnabahar
İçeriğindeki fitokimyasallar sayesinde anti kanserojendir. Karnabaharı salata, püre veya kıymalı yemek şeklinde tüketebilirsiniz.
Nar
Vücutta damar sağlığını, özellikle de kalbi korur. Damar tıkanıklıklarına iyi gelen nar, tansiyon düşürücüdür. Narda 10 bardak yeşil çaya ve dört bardak kızılcık suyuna eşdeğer antioksidan madde bulunur. Doğal bir antioksidan olarak anti-tümör özelliği vardır.
Taze ceviz ve fındık
Çok iyi birer enerji kaynağıdırlar, vücuda güç ve enerji verirken beden ve zihin yorgunluğunu giderirler. Kolesterolü düşürmekle kalmayıp düzenli olarak her gün bir avuç tüketildiklerinde kalp krizi geçirme riskini azaltırlar.
Armut
Bağırsak sağlığı için çok faydalıdır. Fırınlama veya haşlama yöntemi ile bir tatlı haline getirilip, tüketilebilir.
Balık
Ekim ayı palamut, kasım lüfer zamanıdır. Balık haftada 2-3 defa mutlaka tüketilmelidir. Balığın içeriğindeki omega-3, fosfor başta olmak üzere vitamin ve mineraller hamilelikte anne karnındaki bebeğin gelişimi için, çocukluk çağında beyin gelişimi, yetişkin ve yaşlılarda göz, zihin, karaciğer, kalp ve damar sağlığı üzerinde oldukça önemli role sahiptir.
Bu yazıda Memorial Sağlık Rehberi’nden yararlandım.
Modern insan rekabet ettiği için değil paylaşmayı bildiği için bugüne kadar yeryüzünde hayatta kalmayı başardı. Beğen ve paylaş.
7 Adımda Beyin Sağlığı ilgini çekebilir.
No Responses