Anne ya da babanıza, ailenizden çok sevdiğiniz birine bakıyor ve onun sağlığı için elinizden geleni yaparken kendinizi çok yoruyor olabilirsiniz. Hasta yakını olarak kendinizi de unutmamanız şart!
Yaşlı nüfusun sayısının günden güne artması, yaşlıların bakımını sağlık profesyoneli olmayan yakınlarının üstlenmesine neden oluyor. Bu kişilerde çoğunlukla karısına ya da kocasına bakan eşler ya da engelli çocuğunun bakımına kendini adayan anneler ile babalar oluyor.
Hasta yakınlarından çoğu, her şeyi tek başlarına yapmaları gerektiği hatasına düşebilir. Siz de bir hasta yakını iseniz bunu kendinize asla yapmayın.
Bir kişinin bakımının ve sağlığının sorumluluğunu omuzlamak sanıldığı kadar kolay değildir. İşte bu sebeple yakınlarına bakmak durumunda kalanlarda yoğun stres ve depresyon görülür.
Hasta yakını olmak hem fiziksel hem de ruhsal olarak yıpratıcıdır. Hatta bazı durumlarda hastaya bakan yakını yaşadığı stresten ötürü kendi sağlığından olabilir.
Unutmayın kendine iyi bakamayan başkasına da iyi bakamaz.
Hasta yakını stresinin belirtileri
-Çoğu zaman yorgun hissetmek
-Bunalmış ve huzursuz olmak
-Çok fazla ya da çok az uyumak
-Aniden çok kilo almak ya da çok kilo kaybetmek
-Severek yapılan aktivitelerden artık keyif almamak
Hasta bakıcı görevini üstlenmiş bir hasta yakınının, anksiyete ve depresyon yaşaması çok beklenen bir durumdur. Ayrıca içinde bulunulan yoğun fiziksel aktivite, kalp hastalığı ya da diyabete bile neden olabilir. Hasta yakınları çoğu zaman kendi beslenmelerine gerektiği kadar özen gösteremeyebilirler.
Stresle Mücadele Yolları
-Yardım İsteyin Profesyonel sağlık hizmeti veren kuruluşların ya da diğer aile bireylerinizin size yardımcı olmasını isteyin. Sizin yerinize yakınıza bakacak kişiye yardımcı olacak bazı bilgileri bir yere not edin. Market alışverişi ve yemek pişirmesi için de biri ile anlaşın ve bir süre köşenize çekilin.
-Sadece “yapabileceklerinize” odaklanın Suçluluk duygusunun zihninize girmesine izin vermeyin. Hiç kimse “mükemmel” bir bakıcı olamaz. Siz sadece elinizden geleninin en iyisini yapmaya devam edin. Bazı işler yolunda gitmediğinde kendinizi üzmeyin.
-Bağlantılarınızı sağlam kurun Bakmakta olduğunuz yakınınızın hastalığına dair derneklere, sosyal gruplara üye olun. Diğer ailelerin neler yaptığını öğrenin, onlardan tüyolar alın. Birlikte yaşadığınız hastalık için devlet kurumlarının ne gibi hizmetler sunduğunu, özel sektördeki hangi hizmetlerin size uygun olduğunu araştırın.
-Sosyal hayatınızı unutmayın Aileniz ve arkadaşlarınız ile birlikte vakit geçirmek özel bir çaba sarf edin. Arkadaşlarınız ile görüşeceğiniz günler yaratın, randevulaşın. Fırsat yarattıkça evden çıkıp ortamınızı değiştirin. Antisosyalleşmekten şiddetle kaçının.
-Kendinize özen gösterin Fiziksel aktiviteyi sporu hayatınızın bir parçası yapın. En azından düzenli yürüyün. Akşamları erken yatın, uykunuzu doyasıya alın.
-Doktora görünün Sağlık durumunuz ile ilgili her şeyin yolunda gittiğinden emin olmak için bir doktor ile görüşün ve içinizi rahatlatın. Özellikle de şüphelendiğiniz bir hastalığınız var ise doktora görünmekte asla vakit kaybetmeyin.
Geçici bakım
Sevdiğiniz birinin bakımı başkasına bırakmak önce kulağına pek hoş gelmeyebilir ama biraz ara vermek emin olun size çok iyi gelecek.
-Yaşlı Bakım Evleri Huzur evi diye geçen bu merkezlerden bulabilirsiniz. Yakınınıza bir süre sizin yerinize onlar bakabilirler.
-Hastaneler Eğer sağlık durumu da bunu gerektiriyor ise yakınınız bir süre hastanede uzman ellere emanet edebilirsiniz.
-Evde bakım Profesyonel sağlık çalışanlarının verdiği bu hizmet ile yakınınız evinin konforunda bakım alabilir.
Tüm gün evde olmayan hasta yakınları
Çalışan hasta yakınları için hem sevdiği yakını ile ilgilenmek hem de işine odaklanabilmek tahmin edilenden de zordur. Her iki sorumluluğun yüklerini birden omuzlamak bir kişiyi hayli strese sokup yorabilir. Eğer siz de böyle bir durum ile karşı karşıya iseniz ruh halinizi dengelemek için şu ipuçlarını dikkate alabilirsiniz:
Yardım istemekten kaçınmayın Ev işlerinizi başkaları ile paylaşın. Ev ve iş bir arada yürümüyor ise evde yapılacak basit işler için yardım istemekten çekinmeyin.
Destek hizmetlerini araştırın Profesyonel sağlık hizmeti veren devlet kurumları ya da özel sektördeki firmalarını araştırın ve yardım alın.
Yalnız değilsiniz
Birçok hasta yakını gibi siz de hastanıza baktığınız dönemlerde stres yaşayabilirsiniz. Hatta yaşadığınız stres sizi depresyona sürükleyebilir. Siz bunun olmasına izin vermeyin. Unutmayın ki dünya üzerinde birçok kişi sizinle benzer şeyler yaşıyor. Kendinizi hayattan izole etmeyin, mücadele edin. Hayata tutunun, kendi ruh ve fiziksel sağlığınızı koruyun ki yakınınıza daha iyi bir şekilde bakabilin.
Bu yazıda Acıbadem Yayınları’ndan yararlandım.
Modern insan rekabet ettiği için değil paylaşmayı bildiği için bugüne kadar yeryüzünde hayatta kalmayı başardı. Beğen ve paylaş.
Sn.Mine Eğilmez ,Çok güzel bir oluşum gerçekleştiriyorsunuz !Sözkonusu adeta ikinci çocukluk yaşayanlar !En kıymetlilerimiz ;Bizlerinde yarınlarımız !!!Yolunuz açık ,Sabrınız çok olsun 🌿🕊🌿🕊🌿🕊🌿🕊🌈🤗
Esen Hanım iyi dilekleriniz için teşekkür ederim.