Suçluluk Duygusu ve Haşimato Tiroidi

İlk doğumumda, evladımı doğal yollarla doğurmak istememe rağmen sezeryan olmak durumunda kaldım. Ruhen kendimi sezaryene hiç hazırlamamıştım ve narkoz aldığım için kızımla ancak doğumdan 45 dakika kadar sonra bir araya geldik. Bir müddet şiddetli suçluluk hissettim ve bu durumu telafi etmek ister gibi kızımı yanımdan hiç ayırmadım. Doğumdan bir süre sonra rahatsızlandım ve bana Haşimato Tiroidi teşhisi kondu. Ömür boyu ilaç almam gerekecekeceği söylendi fakat kısa süre içinde doktoru şaşırtacak bir hızla düzeldim. Sütüm bol olduğu ve kızım aydaşlarına göre hızlı gelişim gösterdiği için suçluluk duygum kalmamıştı.

Arkadaşım, kendisine zor bir çocukluk yaşatan annesine hala kırgın. Annesi çok yaşlandı, bakıma muhtaç. Arkadaşım maddi olarak hiçbir şeyini eksik etmiyor ama az ziyaret ediyor, çok temas kurmak istemiyor. İtiraf etmek istemese de sanki gizli gizli suçluluk duyuyor. Yıllardır Haşimato ile mücadele halinde. Ciddi anlamda rafine şeker tüketiyor.

Ablam, annem felç geçirince çok üzüldü, yıprandı. Anneme istediği kadar yardım edemediği için uzun süre uyuyamadı ve suçluluk duydu. Kısa bir süre sonra Haşimato teşhisi kondu. Beslenmesinde gluten önemli bir yer kaplıyor ve birkaç tane de olsa her gün sigara içiyor.

Sadece üç örnekle tabi ki genelleme yapmak mümkün değil ama yukarıda anlattıklarımın ortak noktası suçluluk duygusu ve bağışıklık sistemini olumsuz etkileyecek beslenme alışkanlıkları. Ben Haşimato teşhisi konduğunda sağlıklı besleniyordum ama lohusaydım, kendimden başka bir canı sütle besliyordum. Arkadaşım çok rafine şeker tüketerek, ablam gluten alarak bünyesini zorluyor.

Sizlerden ricam aranızda haşimato ile ilgili benzer tecrübeleri olan varsa şifabulsun’un facebook sayfasında yorumlarda paylaşmaları. Sadece suçluluk duygusu değil kendimize yönettiğimiz başka olumsuz duygularda tetikleyici oluyor olabilir.

Sağlık ve mutlulukla yaşayacağınız nice yıllar dilerim.

Beğenerek ve paylaşarak daha çok kişiye ulaşmasına yardımcı olabilirsiniz.

Osman Müftüoğlu köşesinde Haşimato‘yu yazmış. Okumak isterseniz http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/osman-muftuoglu/hasimato-kalitsal-mi-41090955

Dr. Ümit Aktaş iki dakikalık videoda Haşimato’nun neden yaygınlaştığını anlatmış. https://www.youtube.com/watch?v=GY2Hf4vQs2c

Belirtileri https://www.sozcu.com.tr/2018/saglik/hasimato-nedir-hasimatonun-belirtileri-nelerdir-2-2581537/ 

Aip Diyeti https://yemek.com/hasimato-hastaligi-aip-diyeti/

Bir Cevap Yazın

%d blogcu bunu beğendi: