40.7 Bir Ateş Hikayesi

Kızımın ateşi geçen hafta bugün, havuz sonrası başladı. Bunca yılın tecrübesiyle ilk iki gün ateş düşürücü vermeyip bekledik. Öncekiler gibi ince giydirerek, ılık duş aldırarak, ılık küvette oturtarak idare edebiliriz sandık ama bu sefer başaramadık. Pazar akşam ateş düşürücü vermek şart oldu.

Doktorumuz bayram tatilinden henüz dönmemişti. Pazartesi sabah, yerine bakan doktor (3. ateşli gün) inatçı 39 üstü ateşi pek ciddiye almadı. Sadece mide bulantısı için bir ilaç yazıp ateş düşürücülere devam etmemizi istedi. Cumadan beri hiçbir şey yemiyordu. Midesi suyu bile kabul etmemeye başlayınca bu sefer salı günü sabah erkenden Yeniköy Tıp Merkezi’ne gittik. Tahliller domuz gribi ve benzeri şüpheleri boşa çıkardı. Boğaz hiç ağrımamasına rağmen kötülenmiş; serum bağlandı, antibiyotik başlandı ve eve döndük. Antibiyotik 48 saat sonra etkisini gösterir diye sabrediyorduk. Ateş ise inadım inat durumundaydı.

Günlerdir süren uykusuzluk muhakeme yeteneğimi zayıflatmış olsa gerek. Çarşamba akşamı, hayatımda ilk kez ateş düşürmek için sirkeli su kullandım ve ateş çığrından çıktı. Gece yarısı ateş düşeceğine 40.2’yi gördü, duş kafi gelmedi. Perşembe sabahı 40.7 ile, saat beşte soluğu bize yakın açılmış olan Sarıyer Hamidiye Etfal Hastanesi’nde aldık. Bizi acil serviste kırmızı bölüme aldılar. Cuma 50 olan CRP değeri (vücutta enfeksiyon olduğunu gösterirmiş) 350’ye fırlamıştı. Çeşitli tetkikler, farklı bölüm uzmanlarının muayenesi, kan tahlilleri, röntgenler… Boğazda lenf bezi iltihaplanmış ama savunma mekanizması olarak gelişen bir durum. Hala ana sebep bulunamadı. Ateşli 7. geceyi enfeksiyon servisinde geçirdik ve görünen o ki bir müddet buradayız. Nispeten daha iyi ama çok yoruldu yavrucak.

Gelelim Hamidiye Etfal’e. Beklentilerimin üstünde bir hastane. Yıllardır gittiğim, çocuklarımın doğumunu gerçekleştirdiğim özel hastanenin bir şubesi de buraya taş çatlasa 10 dakika mesafede; Maslak’ta. Özel sağlık sigortamızla oraya gitsek hiçbir şey ödemeden tüm hizmetlerden yararlanabilir durumdayız ama tercih etmedik. Üç kez aciline gittik ve dışardan gelen ilgisiz doktorlar sebebiyle hiç memnun kalmadık ve benzer şikayetleri çevremizden de duyduk. Meğer gitmemekle çok isabetli bir karar almışız.

Sarıyer Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi

Şişli Etfal’in tüm çocuk servisleri Sarıyer’e, dibimize taşınmış. Tüm uzmanlar mevcut. Odalar ve servis bir devlet hastanesi olarak çoğu özel hastaneyle yarışır. Kendimizi müşteri gibi değil hasta gibi hissedip teslim olabildik çok şükür. Uzun zamandır özel hastanelerde istenen her tetkik sırasında hissettiğimiz kullanılmışlık hissi burada yok çok şükür.

Kaldığımız enfeksiyon servisinde kurallar çocukları korumak adına son derece katı bir şekilde uygulanıyor. Odanızdan çıkamıyorsunuz, öyle sıkıldım koridorda turlayayım yok. Ziyaretçi yasak. 18 yaş üstü tek bir refakatçıya izin var. Babalar ancak 19.00-20.00 arası çocukları görebiliyor. Tabi ki kuralları inatla hiçe sayarak sabrı zorlayan hasta yakınları olduğu gibi sağlık çalışanlarının bir kısmına da empati (halden anlama) dersi şart; özellikle de gecesini gündüzüne katarak uykusuz, yanında getirmesi istendiği için elinde derecesi talimat doğrultusunda saat kurarak ateş ölçen, serum takip eden, bir gözünü oksijen monitörüne dikmiş 4,5 aylık bebeğini emziren, evden getirdiği kıyafetler, çarşaf, yastık kılıflarıyla ter içinde kalmış evladının üstünü, yatağını değiştiren anneyi de sabahın köründe “bu ne dağınıklık, burası enfeksiyon servisi” diye bağırarak uyandıran ve yaptığını da inatla savunan hemşireye. Gerçi halden anlamanın dersi olabilir mi… Sanmıyorum içten gelen bir şey ya da çok küçük yaşta öğrenilen.

Uzmanlar, son günlerde tanı konamayan ateş vakalarında artış olduğunu söylüyor. Önümüzdeki dönemde bağışıklık sistemimizi korumak için daha dikkatli olmakta fayda var. Kızım okul içinde ve dışında çok aktif bir çocuk. Son dönemde çok yoğun bir tempo içindeydi. Bu sırada uyku düzeni bozuldu, normalde olmadığı kadar dışarda yedi. Havuzda üşütünce, belki kolay atlatabileceği bir durum bağışıklık sistemi yorgun olduğu için kontrolden çıktı. Bahçede kedilerle oynarken sürekli tırmıklanması da üzerine tuz biber ekmiş olabilir. Tabi bunlar şu anda bizim yaptığımız varsayımlar. Bakalım fail bulunacak mı?

Dilerim bu macerayı kısa zamanda tamamlayıp evimize sapasağlam dönebiliriz.

Kıssadan hisse ateş düşürmek için sirke çok kötü bir fikirmiş.

Ateş Nasıl Düşürülmeli

6 aylıktan büyük çocuklarda ateş 38.3 derece altında ise, başka bir rahatsızlığı, havale öyküsü yoksa, yemesi, uykusu, oyun oynaması normalse doktora gitmeden önce:

  • Serin bir ortamda tutun,
  • İnce giysiler giydirin, 
  • Su, sulandırılmış meyve suları gibi sıvılar içsin,
  • Hafif aktivitelere yönlendirin, 
  • Duruma göre parasetamol veya ibuprofen verilebilir. Dozu ve sıklığı doktorunuza danışın,
  • Kusuyorsa ve sıvı kaybettiğini düşünüyorsanız ibuprofen kullanılmaz,
  • Ateş yükselmeye devam ediyorsa vücudunu ılık su ile ıslatılmış bir sünger veya elbezi ile silerek serinletin.  

Ateş ve ateş düşürmeyle ilgili daha detaylı bilgi için tıklayın. 

Beğenerek ve paylaşarak daha çok kişinin faydalanmasını sağlayabilirsiniz.

Bir Cevap Yazın

%d blogcu bunu beğendi: