Bizi Güzel Bir Sonbahar Bekliyor

Şubat ayında yazdığım bir paylaşımın başlığıydı Zor Bir Yaz Bizi Bekliyor Olabilir. Kışın henüz ağzımızdan çıkan veya yazdığımız sözlerin gücünün farkında değildim. Zor derken kastım sebze, meyve fiyatlarıydı ama evren biraz farklı algılamış anlaşılan. Olumsuzlukların Sebebi Kurduğunuz Cümleler mi konulu son yazımı bizzat deneyimlemiş oldum.

Gerçekten çok ama çok zor ama yaşanması gereken bir yazdı. Bazen insan ne kadar mutsuz olsa da konfor alanından çıkamıyor ve alıştıkları, bildikleri ile debelenmeyi tercih ediyor.

Aldığımız her nefesin hakkını vermek ya da harcamak… Tercih bizim.

Bu görseli aile grubumuzda ablam paylaşmıştı. Yaşlılığın yeni tanımını gösteriyormuş. Konfor bölgesindeysen yaşlıymışsın. Bir amacı, hayalleri olan 90’ında biri genç sayılırken boş verip kaderine razı yaşayan 25’indeki biri yaşlı tanımına giriyor anlayacağınız.

Öyle bir kültürün içinde yaşıyoruz ki daha gencecik, önünde nereden baksan 30, 40 sene olanlar benden geçti ruh halinde. Oysa yapılacak o kadar çok şey var ki… Boş durup sadece konuşanlar cumhuriyetinde yaşıyoruz. Herkes söylenme halinde. Bir gün, sadece bir gün susup hep beraber bir işin ucundan tutsak emin olun sonuca hepimiz çok şaşırırız.

Toplum kızlarım gibi. Küçüğe bir şey söylüyorsun ama ablam yapmadı ki diyor. Diğerine söylüyorsun topu kardeşine atıyor. Hep mazeret üretip, suçlama ve aslında sorumluluktan kaytarma taktiği anlayacağınız. Uzun süre bu taktiğe kurban düştüm ama neyse ki ayıldım artık. Sorumlulukları bölüştürüp, ortak menfaat üretince bayağı yol aldık diyebilirim.

Sözün Gücü

Mistiklerin bildiği bazı sırlar, beyin üzerine yapılan yeni araştırma sonuçlarıyla daha anlaşılır hale geliyor. Aslında olumlu niyetle kurduğumuz olumsuz ekli bir fiil başımızı derde sokabiliyor. Beynimiz fiildeki olumsuz eki algılayamıyor. “Evladım hasta olma” dediğimizde çocuğumuzun beyni bunu “hasta ol” olarak algılıyor. Üstelik beyin olumsuz cümlelere ters yönde, olumlulardan çok daha hızlı ve kuvvetli tepki veriyor. Özellikle cümle, güvendiğimiz ve sıkı bağ kurmuş olduğumuz birinden geliyorsa beyin komutu yerine getirmek için var gücüyle çalışmaya başlıyor.

Müziğin, Sesin ve Sözün Gizemciliği kitabında yazdığına göre düşüncenin belli oranda bir gücü var. Zihnen samimiyetle düşündüğümüz şeyi sesli olarak dile getirirsek bu gücü çok arttırmış oluyoruz. Zihnen benimsenmeden söylenen sözcüklerinse pek bir hükmü yok.

Düşünmeden konuşmak, nişan almadan ateş etmeye benzer.

G. C. Lichtenberg

İnsan ne kadar az düşünürse, o kadar çok konuşur.

Charles de Montesquieu

Sözcüklerin gücünü anlamadan, insanların gücünü anlayamazsınız.

Confucius

Siz siz olun sadece ağzınızdan çıkanlara değil yazdıklarınıza da çok dikkat edin. Umarım hepimizi çok güzel bir sonbahar ve kış bekliyordur.

Modern insan rekabet ettiği için değil paylaşmayı bildiği için bugüne kadar yeryüzünde hayatta kalmayı başardı. Beğen ve paylaş.

Sonbaharda Ne Yemeli ilginizi çekebilir.

Bir Cevap Yazın

Şifabulsun sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et