Gerçek Potansiyelini Keşfet

Kitabın adı Seninle Başlamadı. Eğer kaynağını bilmediğiniz bir tıkanmışlık, suçluluk duygusu içindeyseniz, bir türlü istediğiniz huzura, mali rahatlığa hatta sağlığa kavuşamıyorsanız bu kitabı okuyun derim.

Bazı travmalarımızın kaynağı biz değil atalarımız. Birkaç nesil önce ailemizden birinin yaşadığı bir üzüntü, korku, suçluluk duygusu ailede acı bir döngüye sebep olabiliyor. Eskiler “dede koruk yer, torunun dişi kamaşır” derler ya işte o durum. Ailemizin öyküsü bizim hikayemizi şekillendirir. Eğer geçmişte erken bir kayıp, aile içi dışlanmış bir kişi, terk edilme, mirasta haksızlık, iflas, kıtlık, zorunlu göç gibi ağır travmalar varsa bilinç altınızda bunların izlerini taşımanız mümkün.

Stanford, Cambridge gibi saygın üniversitelerde yapılan araştırmalar, aile geçmişinizde en az üç nesli inceleyerek bir türlü çözemediğiniz, anlamlandıramadığınız olumsuz döngüleri kırabileceğinizi söylüyor.

Biyolojik olarak sizi oluşturan yumurta, anneniz, anneannenizin karnında beş aylıkken oluştu. Yani sizin fiziksel ilk oluşunuz o an ve o yumurta o andan itibaren olan her türlü duygu durumundan etkilendi. Sizi geliştirmiş olan öncü sperm de babanız, babaannenizin karnındayken oluştu ve her şeyi kaydetti. Yani anneanne ve babaannenizin korkusu, öfkesi, sevgisi, umudu, suçluluk duygusu biyolojik olarak sizi etkiledi.

Diyelim ki anneniz doğmadan önce anneanneniz çok sevdiği ablasını kaybetti. Siz ve anneniz bu kederi paylaşıyorsunuz. Eğer anneanneniz, yasını tam olarak tutmak yerine bastırırsa üzüntüsü muhtemelen birinden çıkana kadar nesiller boyunca ilerleyecek. Dedeniz haksız kazanç elde etti, bugün fark etmeden para kazanmayı hak etmediğiniz duygusuyla boğuşuyor ve bir türlü iki yakanızı bir araya getiremiyor olabilirsiniz.

Anne veya babayla erken ayrılık yaşamak, ailede gerilimli ilişki gibi birçok dinamik, yetişkinlik hayatımız boyunca duygusal zorlanmalar yaşamamıza, kendimizi borçlu veya yalnız hissetmemize, değersiz olduğumuzu düşünerek kendi kendimizi cezalandırmamıza sebep olabiliyor.

Bazen aile geçmişimizi öğrenebileceğiz kimsemiz yoktur. O zaman varsa fotoğraflara bakmanızı tavsiye edebilirim. Kim kiminle hep yana? Fotoğraflarda boynu bükük duran biri var mı ya da kim hep merkezde, kim hep biraz dışarıda duruyor? İnsanlar arasında temas var mı?

Eğer kaynağı hala bulamadıysanız sık kullandığınız kelimelere dikkat edin. Çok da yeri olmadığı halde borç, borçlu olmak gibi kelimeleri kullanıyor musunuz? Parayla ilgili ifadeleriniz neler? Kendinizi gereksiz yere sık sık birilerinden özür dilerken buluyor musunuz?

Seninle Başlamadı kitabında kalıtsal aile travmalarınızı tespit edebilmeniz için örnekler, sorular ve çözümler var. İşinize yarayabilir. Benim işime yaradı. Atalarımdan gelebilecek travmaların kaynaklarını tahmin ediyordum ama nasıl çözebileceğimi bilmiyordum. Bilmek ayrı, çözüme kavuşup ferahlamak ayrı şeyler. Kitabın yazarı Mark Wolynn’a şükranlarımı sunuyorum.  

Sanırım yılın son ayı benim kendimi temize çektiğim aylar. Geçen sene bu zamanlar Çocukluk Travmanız Hastalık Sebebiniz olabilir yazısını paylaşmış ve çok güzel geri dönüşler almıştım. Dilerim bu yazım da sizin kendinizi keşfetmenize, potansiyelinize biraz daha ulaşmanıza vesile olur.

Modern insan rekabet ettiği için değil paylaşmayı bildiği için bugüne kadar yeryüzünde hayatta kalmayı başardı. Beğen ve paylaş.

Bir Cevap Yazın

%d blogcu bunu beğendi: