Sevgili 65 Yaş Üstüne

Sevgili 65 yaş üstü, Covid 19 salgını nedeniyle evde kalmanız isteniyor. Biz de çoluk çocuk eve kapandık. Bu karar tamamen tedbir amaçlı. Lütfen sevildiğinizi ve korunmak istendiğinizi hissedin. İhtiyaçlarınız için bağlı olduğunuz muhtarlığa başvurabilirsiniz.

Her şerden bir hayır doğar. Biz, tekrar birbirimizi düşünmeyi, yardımlaşmayı hatırlayacağız. Eminim komşular birbirlerine dikkatli bir şekilde sahip çıkacak. Burada önemli olan abartmadan, tedbirli olmak. İnsan sosyal bir varlık. Tamamen izolasyon tabiatına uygun değil. Ancak kısa bir süre uygulanabilir.

Her gün aynı saatte yatın ve kalkın. Öğlen yemeğinden sonra, ihtiyaç durumunda kısa bir uyku dışında gündüz aktif olun. Uzmanlar, bağışıklık sistemini en çok güçlendiren şeyin saat 22.00’den sonra karanlıkta uyumak olduğunu söylüyor. Gergin dönemlerde uyurken, biraz kalın, sizi sarıp sarmalayacak, güvende hissettirecek bir yorgan, battaniye kullanırsanız daha iyi hissedersiniz.    

Kendinize bir yapılacaklar listesi ve zaman çizelgesi oluşturun. Kitap okuma, dikiş, bulmaca çözme, fiziksel egzersiz, nefes çalışması (mümkünse balkonda veya pencere açık), şarkı söylemek, bitkilerle ilgilenmek, masaj… Evet doğru okudunuz masaj. Vücudunuzun temasa ve nemlendirilmeye ihtiyacı var. En sevdiğiniz kremi veya yağı her gün dirseklerinize, dizlerinize, bileklerinize, ayak tabanlarınıza, yüzünüze dairesel hareketlerle sürün.

Hiç hareket etmek istemeseniz bile en azından boynunuzu, omzunuzu çalıştırın. Çok yavaş hareketlerle boynunuzu önce 10’ar defa sağa ve sola çevirin, ardından öne ve arkaya eğin. Sonra omuzlarınızı çok yavaşça kulaklarınıza doğru kaldırın ve indirin. Sırada omuzları öne ve arkaya çevirmek var. Tekrar sayılarına en iyi kendiniz karar verebilirsiniz. Zorlandığınız bir hareket varsa durun. Aşağıdaki videolar belki işinize yarayabilir.

Yakınlarınız, yoğunluktan sizi istediğiniz kadar sık arayamayabilir. O zaman siz arayın. Arkadaşlarınızla iletişim kurun. Sosyal medyada komik videolar izleyin. Youtube’a girin. İlgileneceğiz hesaplar sizi uzun süre oyalayacaktır.

Göz sağlığınız nedeniyle kitap okumakta zorlanıyorsanız telefonunuza Storytel gibi sesli kitap uygulamaları indirin. Bu uygulamalarda, kitaplar sesli olarak okunduğu için rahatlıkla dinleyebiliyorsunuz tıpkı Arkası Yarın gibi.  

Gevşemek için kısa bir nefes çalışması yapabilirsiniz. Dörde kadar sayarak burnunuzdan nefes alın, yediye kadar sayarak içinizde tutun ve sekize kadar sayarak ağzınızdan ses çıkararak verin. Verirken içinizdeki tüm sıkıntı ve korkuların havaya karışıp uzaklaştığını hayal edin. Dört kez tekrar edin. Özellikle yatmadan önce yapmak sizi rahatlatır. Gün içinde de ihtiyaç duydukça tekrarlayabilirsiniz.      

Bu yazıyı kısa bir zihinsel egzersizle bitirmeye ne dersiniz? Aşağıdaki beğen ve paylaş tuşuna basarak daha çok kişinin faydalanmasını sağladıktan sonra 100’den geriye doğru yedişer yedişer çıkarmaya başlayarak sayın. 100, 93, 86…

Modern insan rekabet ettiği için değil paylaşmayı bildiği için bugüne kadar yeryüzünde hayatta kalmayı başardı. Beğen ve paylaş.

Corona’dan Nasıl Korunuruz yazısını da oku.

Bir Cevap Yazın

Şifabulsun sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et